Ustal dla jakiej wartości parametru m liczba 5 jest rozwiązaniem równania :
\(\displaystyle{ x^3-2mx^2-m^2x+70=0}\)
dla jakiej wartości m liczba 5 jest rozwiązaniem ...
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
dla jakiej wartości m liczba 5 jest rozwiązaniem ...
\(\displaystyle{ x=5}\)
\(\displaystyle{ 125-50m-5m^2+70=0/:(-5)}\)
\(\displaystyle{ m^2+10m-39=0}\)
\(\displaystyle{ (m+13)(m-3)=0}\)
\(\displaystyle{ m=-13\,\vee\,m=3}\)
\(\displaystyle{ 125-50m-5m^2+70=0/:(-5)}\)
\(\displaystyle{ m^2+10m-39=0}\)
\(\displaystyle{ (m+13)(m-3)=0}\)
\(\displaystyle{ m=-13\,\vee\,m=3}\)