pierwiastki wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jarekzxc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 23 paź 2009, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 16 razy

pierwiastki wielomianów

Post autor: jarekzxc »

\(\displaystyle{ P(x)=( x+1)^{2}-3(x+1)}\)
\(\displaystyle{ P(x)=2x ^{3} +x ^{2}-2x-1}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}(x+2)-(x+2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+3x ^{2} -x-3}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x ^{3}+6x+7}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

pierwiastki wielomianów

Post autor: Lbubsazob »

1)
\(\displaystyle{ \left(x+1 \right)^2-3 \left(x+1 \right)= \left(x+1 \right) \left(x+1 \right)-3 \left( x+1\right)= \left(x+1-3 \right) \left(x+1 \right)= \left(x-2 \right) \left(x+1 \right)}\)

2) Zauważ, że suma współczynników jest równa 1, czyli wielomian jest podzielny przez \(\displaystyle{ \left( x-1\right)}\). Podziel to, dostaniesz równanie kwadratowe.

3)
\(\displaystyle{ x^3 \left( x+2\right)- \left(x+2 \right)=x^3 \left(x+2 \right) -1 \left(x+2 \right)= \left( x^3-1\right) \left(x+2 \right)}\)

4) To samo, co w przykładzie 2.

5) Gołym okiem widać, że równanie jest spełnione przez liczbę -1. Podziel wielomian przez \(\displaystyle{ \left( x+1\right)}\) i dostaniesz równanie kwadratowe.
ODPOWIEDZ