Ustal krotności pierwiastków równania \(\displaystyle{ (2x^2+px+1)^2 = 0}\)
w zależności od wartości p .
Wiem że trzeba obliczyć chyba delte ale czemu ona ma służyć i jaki bedzie miała związek z krotnością pierwiastków to niewiem :/ Prosze o jakieś jasne instrukcje .
Z góry dzięki !!
krotność pierwiastkó w zależności od parametru p
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
krotność pierwiastkó w zależności od parametru p
\(\displaystyle{ (2x^2+px+1)^2=(2x^2+px+1)(2x^2+px+1)=0}\)
Kiedy \(\displaystyle{ \Delta0}\), wyrażenie \(\displaystyle{ (2x^2+px+1)}\) ma dwa pierwiastki jednokrotne, więc \(\displaystyle{ (2x^2+px+1)^2}\) ma dwa pierwiastki dwukrotne.
Kiedy \(\displaystyle{ \Delta0}\), wyrażenie \(\displaystyle{ (2x^2+px+1)}\) ma dwa pierwiastki jednokrotne, więc \(\displaystyle{ (2x^2+px+1)^2}\) ma dwa pierwiastki dwukrotne.