Narysuj wykres \(\displaystyle{ f(x)=|x+5|+2 \sqrt{x^2-4x+4}}\) na podstawie wykresu podaj liczbę rozwiązań równania \(\displaystyle{ f(x)=m}\) gdzie \(\displaystyle{ m \in R}\)
Z góry dziękuje za pomoc w rozwiązaniu zadania
Wykres i liczba rozwiązań
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 19 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 3 mar 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stołeczny Książęcy
- Pomógł: 7 razy
Wykres i liczba rozwiązań
Pod pierwiastkiem masz wzór skróconego mnożenia a konkretnie kwadrat różnicy \(\displaystyle{ (x-2)^{2}}\)
wiedząc ze \(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}}= \left|x \right|}\) trzeba obliczyc wartosc funkcji w trzech przedzialach wykorzystujac definicje wartosci bezwzglednej
\(\displaystyle{ \left(- \infty;-5\right)}\)
\(\displaystyle{ \left<-5;2\right)}\)
\(\displaystyle{ \left<2;+ \infty\right)}\)
dla jakiego parametru m?
Musisz poprowadzic dowolna funkcje stala i podac dla jakich przedzialow przecina ona wykres funkcji np 3 razy(3 rozwiazania) 2 razy(2 rozwiazania) czy 0 razy (0 rozwiazan)
wiedząc ze \(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}}= \left|x \right|}\) trzeba obliczyc wartosc funkcji w trzech przedzialach wykorzystujac definicje wartosci bezwzglednej
\(\displaystyle{ \left(- \infty;-5\right)}\)
\(\displaystyle{ \left<-5;2\right)}\)
\(\displaystyle{ \left<2;+ \infty\right)}\)
dla jakiego parametru m?
Musisz poprowadzic dowolna funkcje stala i podac dla jakich przedzialow przecina ona wykres funkcji np 3 razy(3 rozwiazania) 2 razy(2 rozwiazania) czy 0 razy (0 rozwiazan)
Ostatnio zmieniony 8 mar 2010, o 17:59 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - dodałem symbol nieskończoności i skalowanie nawiasów.
Powód: Poprawa wiadomości - dodałem symbol nieskończoności i skalowanie nawiasów.