3 zadania z wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
boniek115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 31 maja 2009, o 11:24
Płeć: Kobieta

3 zadania z wielomianów

Post autor: boniek115 »

1. Oblicz \(\displaystyle{ x^{2} + \frac{1}{ x^{2} }}\), wiedząc, że \(\displaystyle{ x^{3} + \frac{1}{ x^{3} }=110}\)
2.Wyznacz pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ 2x^{3} -5 x^{2} -x+1.}\)
3. Uzasadnij, że jeśli liczby a,b i c są różne od zera i tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny to: \(\displaystyle{ a^{2} b^{2} c^{2}( \frac{1}{ a^{3} } + \frac{1}{ b^{3} } + \frac{1}{c ^{3} })= a^{3} + b^{3}+ c^{3}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

3 zadania z wielomianów

Post autor: piasek101 »

2. Jeden to x = -0,5.

[edit]
1. Polega na wyznaczeniu z drugiego \(\displaystyle{ x+\frac{1}{x}}\) a potem przekształcenie szukanego tak aby zawierało tylko wyznaczone.
boniek115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 31 maja 2009, o 11:24
Płeć: Kobieta

3 zadania z wielomianów

Post autor: boniek115 »

piasek101 pisze:2. Jeden to x = -0,5.

[edit]
1. Polega na wyznaczeniu z drugiego \(\displaystyle{ x+\frac{1}{x}}\) a potem przekształcenie szukanego tak aby zawierało tylko wyznaczone.

A możesz wytłumaczyć to krok po kroku?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

3 zadania z wielomianów

Post autor: piasek101 »

1. Podzielić dany przez (x + 0,5) i poszukać pierwiastków wyniku dzielenia.

2.
Przekształć (patrz mój pierwszy post) :

\(\displaystyle{ \left (x+\frac{1}{x}\right)^3=...}\)
ODPOWIEDZ