narysowac parabole do podanych wzorOw funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pablo93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lut 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gfgkjh

narysowac parabole do podanych wzorOw funkcji

Post autor: pablo93 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań. W zadaniu należy narysować parabolę do podanego wzoru:
1.\(\displaystyle{ y=2(x-1)(x+1)}\)
2.\(\displaystyle{ y=3(x-1) ^{2}+2}\)
3.\(\displaystyle{ y=-x ^{2}+|x|-1}\)
4.\(\displaystyle{ y=3x ^{2}+|x|+2}\)
5.\(\displaystyle{ y=-|2x ^{2}-x+2|}\)
6.\(\displaystyle{ y=-|x ^{2}+2|+3}\)
Wielkie dzieki!
Awatar użytkownika
rachu_ciachu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 7 mar 2010, o 21:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bstok
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 3 razy

narysowac parabole do podanych wzorOw funkcji

Post autor: rachu_ciachu »

\(\displaystyle{ a) y=2(x-1)(x+1)=2x^{2}-2}\)

Teraz doprowadzasz do takiej postaci przez translację:

\(\displaystyle{ y=2x^{2} \xrightarrow{T_{[0,-2]}} y=2x^{2}-2}\)

Z translacji widzisz że funkcja musi być 2 razy "węższa" od paraboli, i przesuwasz ją o dwie jednostki w dół (bo -2).
bartek1poland
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 23 lis 2009, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zcas

narysowac parabole do podanych wzorOw funkcji

Post autor: bartek1poland »

jak usunąć post?
Przepraszam.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

narysowac parabole do podanych wzorOw funkcji

Post autor: piasek101 »

5.
\(\displaystyle{ y=2x^2-x+2}\) (,,zwykła" parabola)

\(\displaystyle{ y=|2x^2-x+2|}\) (wszystko co ,,siedziało"; [edit] ale nic nie siedziało; pod osią X przekładasz nad tę oś)


\(\displaystyle{ y=-|2x^2-x+2|}\) (wszystko przekładasz pod oś X - symetrycznie)
ODPOWIEDZ