Wzór dwumianowy Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 wrz 2006, o 10:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nienacka
- Podziękował: 5 razy
Wzór dwumianowy Newtona
Pani kazała mi przygotować wzór dwumianowy Newtona. Jak dojść do tego wzoru ? Aby uzyskać wzór końcowy.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Wzór dwumianowy Newtona
Ponieważ \(\displaystyle{ k=n-(n-k)}\)
więc:
\(\displaystyle{ {n\choose k}=\frac{n!}{k!(n-k)!}=\frac{n!}{(n-k)!k!}=\frac{n!}{(n-k)!(n-(n-k))!}={n\choose n-k}}\)
Współczynniki dwumianowe \(\displaystyle{ {n\choose k}}\) można znajdować z trójkąta Pascala
więc:
\(\displaystyle{ {n\choose k}=\frac{n!}{k!(n-k)!}=\frac{n!}{(n-k)!k!}=\frac{n!}{(n-k)!(n-(n-k))!}={n\choose n-k}}\)
Współczynniki dwumianowe \(\displaystyle{ {n\choose k}}\) można znajdować z trójkąta Pascala
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2006, o 15:40 przez Lady Tilly, łącznie zmieniany 1 raz.
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
Wzór dwumianowy Newtona
A tu nie chodzi przypadkiem o wzór \(\displaystyle{ (a+b)^n=\sum_{k=0}^n a^k b^{n-k}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 wrz 2006, o 10:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nienacka
- Podziękował: 5 razy
Wzór dwumianowy Newtona
Chodzi mi o wzór \(\displaystyle{ (a+b)^n = {n\choose 0}a^n + {n\choose 1}a^{n-1} +{n\choose 2}a^{n-2}b^2 +.....+ {n\choose n-1}ab^{n-1} +{n\choose n}b^n}\)
Da sie jakoś dojść do tego wzoru ?
Da sie jakoś dojść do tego wzoru ?
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2006, o 11:13 przez Uran0s, łącznie zmieniany 1 raz.
- alladyn
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 15 lip 2006, o 09:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cabansiti (Chrzanów)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 11 razy
Wzór dwumianowy Newtona
Można sprawdzić że zachodzi on dla \(\displaystyle{ (a+b)^{1}}\) i dowieść przez indukcje matematyczną. wykorzystując po drodze wzór \(\displaystyle{ {n+1\choose k}={n\choose k}+{n\choose k-1}}\)
zakładamy że zachodzi dla \(\displaystyle{ (a+b)^{n}}\) mnożymy to przez\(\displaystyle{ (a+b)}\) i wychodzi nam \(\displaystyle{ a^{n+1}+({n\choose 0}+{n\choose 1})a^{n}b+...+({n\choose t-1}+{n\choose t})a^{n+1-t}b^{t}+...+b^{n+1}}\)
Można jeszcze mysleć inaczej ustawiajac wszystkie nawist kolo siebie,zamiast \(\displaystyle{ (a+b)^{n}}\) pisać \(\displaystyle{ (a+b)(a+b)(a+b)...(tak n razy)}\) i spytać na ile sposóbów może powstać wyraz \(\displaystyle{ a^{k}b^{n-k}}\) . Można wybrać k nawiasów z których w danym iloczynie(iloczynów o których mówie jest \(\displaystyle{ 2^{n}}\) wybierzemy a i w reszcie "wybierzemy"b czyli jest ich \(\displaystyle{ {n\choose k}}\)
zakładamy że zachodzi dla \(\displaystyle{ (a+b)^{n}}\) mnożymy to przez\(\displaystyle{ (a+b)}\) i wychodzi nam \(\displaystyle{ a^{n+1}+({n\choose 0}+{n\choose 1})a^{n}b+...+({n\choose t-1}+{n\choose t})a^{n+1-t}b^{t}+...+b^{n+1}}\)
Można jeszcze mysleć inaczej ustawiajac wszystkie nawist kolo siebie,zamiast \(\displaystyle{ (a+b)^{n}}\) pisać \(\displaystyle{ (a+b)(a+b)(a+b)...(tak n razy)}\) i spytać na ile sposóbów może powstać wyraz \(\displaystyle{ a^{k}b^{n-k}}\) . Można wybrać k nawiasów z których w danym iloczynie(iloczynów o których mówie jest \(\displaystyle{ 2^{n}}\) wybierzemy a i w reszcie "wybierzemy"b czyli jest ich \(\displaystyle{ {n\choose k}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 wrz 2006, o 10:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nienacka
- Podziękował: 5 razy
Wzór dwumianowy Newtona
Prosilbym jeszcze o pomoc w zadaniach :
1 Korzystając ze wzoru Newtona, wykaż prawdziwość wzoru :
a) \(\displaystyle{ {n\choose 0}+{n\choose 1}+{n\choose 2}+....+{n\choose n-1}+{n\choose n}=2^n}\)
b) \(\displaystyle{ {n\choose 0}-{n\choose 1}+{n\choose 2}-....+(-1)^n{n\choose n}=0}\)
2 Znajdź liczby naturalne spełniające równanie:
a) \(\displaystyle{ {n+1\choose n-1}+{n\choose n-1}=81}\)
b) \(\displaystyle{ {n\choose 2}+7={n\choose n-1}}\)
3 Wyznacz wspólczynnik wielomianu w przy potędze \(\displaystyle{ x^9}\)
a) \(\displaystyle{ w(x)=(2x+1/4)^11}\)
b) \(\displaystyle{ w(x)=(1- sqrt{2x})^12}\)
1 Korzystając ze wzoru Newtona, wykaż prawdziwość wzoru :
a) \(\displaystyle{ {n\choose 0}+{n\choose 1}+{n\choose 2}+....+{n\choose n-1}+{n\choose n}=2^n}\)
b) \(\displaystyle{ {n\choose 0}-{n\choose 1}+{n\choose 2}-....+(-1)^n{n\choose n}=0}\)
2 Znajdź liczby naturalne spełniające równanie:
a) \(\displaystyle{ {n+1\choose n-1}+{n\choose n-1}=81}\)
b) \(\displaystyle{ {n\choose 2}+7={n\choose n-1}}\)
3 Wyznacz wspólczynnik wielomianu w przy potędze \(\displaystyle{ x^9}\)
a) \(\displaystyle{ w(x)=(2x+1/4)^11}\)
b) \(\displaystyle{ w(x)=(1- sqrt{2x})^12}\)
- alladyn
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 15 lip 2006, o 09:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cabansiti (Chrzanów)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 11 razy
Wzór dwumianowy Newtona
no co do 1 a)
tp korzystając z wyrażenia \(\displaystyle{ (1+1)^{n}}\) i rozpisując je zgodnie ze zoru dwumianowego otrzymujemy teze
b) to samo dla wzoru \(\displaystyle{ (1-1)^{n}}\)
w drugim mozna te symbole newtona uprościć
np \(\displaystyle{ {n+1\choose n-1}}\) bedzie równe \(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(n-1)!2!}}\) a to po skróceniu \(\displaystyle{ \frac{n(n+1)}{2}}\) i tak na ogół należy upraszczać w wyniku czego powtaja rónania wielomianowe (lub prostsze)
tp korzystając z wyrażenia \(\displaystyle{ (1+1)^{n}}\) i rozpisując je zgodnie ze zoru dwumianowego otrzymujemy teze
b) to samo dla wzoru \(\displaystyle{ (1-1)^{n}}\)
w drugim mozna te symbole newtona uprościć
np \(\displaystyle{ {n+1\choose n-1}}\) bedzie równe \(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(n-1)!2!}}\) a to po skróceniu \(\displaystyle{ \frac{n(n+1)}{2}}\) i tak na ogół należy upraszczać w wyniku czego powtaja rónania wielomianowe (lub prostsze)