Rozkłąd wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
julia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 24 mar 2009, o 14:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 43 razy

Rozkłąd wielomianu na czynniki

Post autor: julia13 »

Rozłóż wielomian na czynniki:
W(x)=\(\displaystyle{ x^{4}+1}\)
Nie mam pojecia jak sie za to zabrac...prosze o pomoc
Savannah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 11 lis 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chrzanów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 9 razy

Rozkłąd wielomianu na czynniki

Post autor: Savannah »

\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+2x^{2}+1-2x^{2}}\).
Spróbuj teraz. Najpierw wzór skróconego mnożenia na kwadrat sumy.
julia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 24 mar 2009, o 14:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 43 razy

Rozkłąd wielomianu na czynniki

Post autor: julia13 »

Nadal nie wiem jak to zrobic....Nie rozumiem tego, co napisalas.
A rownania chyba nie da sie rozlozyc na czynniki...
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Rozkłąd wielomianu na czynniki

Post autor: Althorion »

Każdy wielomian stopnia wyższego niż drugi można rozłożyć na czynniki...

\(\displaystyle{ W(x) = x^{4}+2x^{2}+1-2x^{2} = (x^2 + 1)^2 - 2x^2 = (x^2+1 + x\sqrt{2})(x^2+1 - x\sqrt{2})}\)
ODPOWIEDZ