Witam. Mam problem z takim przykładem: Dla jakich wartości parametrów a i b wielomiany P(x) i Q(x) sa równe jeśli:
\(\displaystyle{ P(x)= ( x^{2} - 3) ( 5x^{2} + x), Q(x)= ax^{4} + x^{3} + bx^{2} - 3x}\)
nie wiem czy mam te nawiasy z P(x) wymnożyć czy jak? Pomóżcie.
Parametry a i b
Parametry a i b
A mam jeszcze taki przykład. Rozwiąż równania.
\(\displaystyle{ 2x^{4} - 11 x^{2} -21=0}\) czym to obliczyć?
\(\displaystyle{ ( x^{2} + 9) ( x^{2} - 2x) ( x^{2} + 2x +1)=0}\) , jakim cudem tutaj obliczyć to deltą? tak mam napisane.
\(\displaystyle{ -3x^{4} + 10x^{3} + 25x^{2}=0}\) , i tutaj też jakim cudem deltą?
\(\displaystyle{ 2x^{4} - 11 x^{2} -21=0}\) czym to obliczyć?
\(\displaystyle{ ( x^{2} + 9) ( x^{2} - 2x) ( x^{2} + 2x +1)=0}\) , jakim cudem tutaj obliczyć to deltą? tak mam napisane.
\(\displaystyle{ -3x^{4} + 10x^{3} + 25x^{2}=0}\) , i tutaj też jakim cudem deltą?
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Parametry a i b
1)podstaw: \(\displaystyle{ t=x^2}\)
2) iloczyn jest równy 0 <=> któryś z czynników jest równy 0
3) wyłącz \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias
2) iloczyn jest równy 0 <=> któryś z czynników jest równy 0
3) wyłącz \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias