Dla jakich x wartości funkcji f(x)

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
skikpik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Dla jakich x wartości funkcji f(x)

Post autor: skikpik »

Dla jakich x wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \left| \frac{ x^{2}-6x+7 }{ x^{2}-1 } \right|}\) są nie większe od 1 ?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Dla jakich x wartości funkcji f(x)

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \left| \frac{ x^{2}-6x+7 }{ x^{2}-1 } \right| \le 1 \Leftrightarrow \frac{ x^{2}-6x+7 }{ x^{2}-1 } \le 1 \vee \frac{ x^{2}-6x+7 }{ x^{2}-1 } \ge -1}\)
ODPOWIEDZ