Dzielenie wiolomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Hatake
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 wrz 2006, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Dzielenie wiolomianów

Post autor: Hatake »

Witam mam banalne zadanie i niestety jak zwykle na takich się łamie :/
Otóż mam taki wielomian:
\(\displaystyle{ x^{3}+x^{2}-x-1=0}\)
I znajduje pierwiastek który spełnia tą równość. (jest nim -1) tak więc będę dzielić ten wielomian przez dwumian (x + 1).
I moje pytanie: gdzie robie błąd. Wynik ma wyjsć \(\displaystyle{ x^{2}+2x+1}\) a mi wychodzi \(\displaystyle{ x^{2}-1}\)
Ja to robie tak :
\(\displaystyle{ (x^{3}+x^{2}-x-1) : (x + 1) = x^{2}-1\\
-x^{3}-x^{2}\\
-x-1\\
x+1}\)
[/code]
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Dzielenie wiolomianów

Post autor: Calasilyar »

spójrz:
\(\displaystyle{ (x+1)(x^{2}-1)=(x+1)(x+1)(x-1)=(x^{2}+2x+1)(x-1)}\)
Hatake
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 wrz 2006, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Dzielenie wiolomianów

Post autor: Hatake »

No THX od razu wszystko jasne
ODPOWIEDZ