rozłoż wielomian na czynniki najmniejszego stopnia.
rozłoż wielomian na czynniki najmniejszego stopnia.
Wielomian \(\displaystyle{ W(x) = 2 x^{4} + 32}\) rozłóż na czynniki najmniejszego stopnia.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
rozłoż wielomian na czynniki najmniejszego stopnia.
\(\displaystyle{ W(x) = 2 x^{4} + 32 =2(x^4+16)=2(x^4+8x^2+16-8x^2)=2[(x^2+4)^2- (\sqrt{8x^2})^2]}\)
Dalej zostaje wzór na różnicę kwadratów.
Dalej zostaje wzór na różnicę kwadratów.