Nie wykonujac dzielenia, znajdz reszte z dzielenia wielomianu w przez wielomian u.
1) \(\displaystyle{ w(x)=x^{5}-x^{3}+x^{2}-1}\) ,u(x)=(x-1)(x+1)(x+2)
2) \(\displaystyle{ w(x)=x^{99}-1}\), u(x)=x^2-1
Za pomoc dziekuje
poprawiłam zapis w Tex'ie
Twierdzenie Bezouta
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Twierdzenie Bezouta
W pierwszym wielomian jest podzielny przez (x�-1) ale nie jest podzielny przez dwumian (x-2) reszta wynosi -7
W drugim restza wyniesie x-1
W drugim restza wyniesie x-1