Wielomian W(x) jest piątego stopnia i ma pierwiastek

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
skikpik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Wielomian W(x) jest piątego stopnia i ma pierwiastek

Post autor: skikpik »

Wielomian W(x) jest piątego stopnia i ma pierwiastek dwukrotny 2 i pierwiastek trzykrotny równy 3. Ponadto wiadomo, że W(4)=8. Znajdź wartość tego wielomianu w punkcie x=5 oraz wyznacz wszystkie wartości argumentów, dla których wartosci wielomianu są nieujemne.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wielomian W(x) jest piątego stopnia i ma pierwiastek

Post autor: TheBill »

Z pierwszej i drugiej informacji, zapisz wielomian w postaci iloczynowej, z trzeciej informacji policz współczynnik \(\displaystyle{ a}\). Dalej chyba wiadomo...
Wrangler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 25 lut 2010, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilno, Vilniaus rejonas.
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 7 razy

Wielomian W(x) jest piątego stopnia i ma pierwiastek

Post autor: Wrangler »

\(\displaystyle{ W(x)=a(x-3)^3(x-2)^2}\)

wstaw w miejsce x czwórkę, w miejsce W(x) ósemkę. i na koniec jak policzysz a, zrób nierówność, w postaci paraboli w punktach x=2 oraz x=3, i w zależności od znaku współczynnika "a" kreślisz wykresik.
skikpik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Wielomian W(x) jest piątego stopnia i ma pierwiastek

Post autor: skikpik »

dzięki;)
ODPOWIEDZ