Rownania , nierownosci , wspolczynniki , wielomiany ..

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
talentinho89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 mar 2010, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Rownania , nierownosci , wspolczynniki , wielomiany ..

Post autor: talentinho89 »

Witam , jestem tu nowy i mam do was sprawe dla mnie mozna powiedziec wagi państwowej , jutro mam zdac prace z egzaminu semestralnego .. A , że ja jestem noga z matmy .. to sami wiecie .. Wiec jesli ktos może to prosilbym o rozwiazanie tych kilku zadań .. Bede bardzo wdzieczny i ktoś z was uratuje mi tylek .. Jak nie zalicze to mnie wyleją ze szkoly .. Dla was to bedzie latwe a dla mnie to czarna magia ..
Oto zadania :

Rozwiaz rownania i nierownosci kwadratowe :
a) \(\displaystyle{ x ^{2} - 16 = 0}\)
b) \(\displaystyle{ 6x ^{2} + x-1 = 0}\)
c) \(\displaystyle{ 2x ^{2} - 4x = 3(1-x)-5}\)
d) \(\displaystyle{ -x ^{2} -x+2 > 0}\)

Wyznacz takie wspolczynniki a,b,c , aby wielomiany W(x) i P(x) byly rowne , jesli :
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{2} -6x +7 \qquad P(x)=(x-a)(x+b)}\)

Wykonaj dzialania :
a) \(\displaystyle{ W(x) + P(x)}\) ; \(\displaystyle{ W(x)-P(x)}\) ; \(\displaystyle{ W(x) \cdot P(x)}\) , gdzie:
\(\displaystyle{ W(x) = 3x ^{2} + 4x - 2 \quad P(x) = -2x +6}\)

b) \(\displaystyle{ W(x) : P(x)}\) , gdzie :
\(\displaystyle{ W(x)= 3x ^{2} - 6x - 9 \quad P(x)= x+1}\)





Z góry dziękuję i proszę o nieusuwanie tego przez adminów jeśli coś źle zrobiłem , przynajmniej na razie... Bo jak nie będę tego miaę to naprawdę mnie wywala ..
Ostatnio zmieniony 6 mar 2010, o 12:34 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Stosuj polskie znaki. Bynajmniej != przynajmniej. Temat umieszczony w złym dziale.
miodzio1988

Rownania , nierownosci , wspolczynniki , wielomiany ..

Post autor: miodzio1988 »

Jak nie zalicze to mnie wyleją ze szkoly ..
No i chyba tak będzie najbardziej sprawiedliwie, skoro nie potrafisz tego zrobic.



tutaj masz wszystko. Gotowca nie bedzie. Jak zaczniesz sam robic to dopiero pomozemy
talentinho89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 mar 2010, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Rownania , nierownosci , wspolczynniki , wielomiany ..

Post autor: talentinho89 »

Gdybym umial to bym juz dawno zrobil , siedze nad tym od 2 dni .. Z matmy jestem poprostu slaby i nigdy nie dawalem sobie rady ..
miodzio1988

Rownania , nierownosci , wspolczynniki , wielomiany ..

Post autor: miodzio1988 »

Pokaz zatem do czego dochodzisz. Chcemy zobaczyc efekty tej 2 dniowej pracy.
talentinho89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 mar 2010, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Rownania , nierownosci , wspolczynniki , wielomiany ..

Post autor: talentinho89 »

ze w pierwszym x = 4 lub x = -4 .. reszte dalej robie .. Panie motywator do pracy
miodzio1988

Rownania , nierownosci , wspolczynniki , wielomiany ..

Post autor: miodzio1988 »

Pierwsze jest ok. Reszta analogicznie. Pokazuj , pokazuj co robisz
Wrangler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 25 lut 2010, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilno, Vilniaus rejonas.
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 7 razy

Rownania , nierownosci , wspolczynniki , wielomiany ..

Post autor: Wrangler »

Dobrze kolega miodzio1988 mówi, zapoznaj się najpierw z teorią, przez 2 dni to byś z palcem wiesz gdzie to zrobił.. w poleceniach masz zagadnienia z teorii jakie są potrzebne do zrobienia tych przykładów..

wpisz w google jak nie w książkę: rozkład wielomianu na czynniki, współczynniki wielomianu, równość wielomianów (kiedy wielomiany są równe?), dzielenie wielomianów (schemat Hornera, Twierdzenie Bezout'a).
ODPOWIEDZ