Pytanie dotyczące równania dwukwadratowego

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Pytanie dotyczące równania dwukwadratowego

Post autor: darek88 »

Czy rozwiązując równanie dwukwadratowe i stosując podstawienie \(\displaystyle{ t=x^2}\) zakłada się, że \(\displaystyle{ t \ge 0}\), czy \(\displaystyle{ t>0}\). Mi osobiście wydaje się, że t>0, bo jeśli mogłoby być \(\displaystyle{ t \ge 0}\), to zadanie mogłoby zawierać sprzeczność matematyczną, ale chciałbym się upewnić. Czy ktoś mógłby rozwiązać ten problem?
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1043
Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok|Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 160 razy

Pytanie dotyczące równania dwukwadratowego

Post autor: steal »

Masz szczególny przypadek równania dwukwadratowego \(\displaystyle{ ax^4+bx^2=0}\) (czyli \(\displaystyle{ c=0}\)). Czy podstawisz \(\displaystyle{ t=x^2}\) z założeniem, że \(\displaystyle{ t>0}\) czy też \(\displaystyle{ t \geq 0}\)?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Pytanie dotyczące równania dwukwadratowego

Post autor: xanowron »

Stosuje się \(\displaystyle{ t \ge 0}\), zawsze (chyba, że dziedzina równania jest inna, ale nie o tym tutaj mowa).
Na czym miałaby polegać ta sprzeczność?
ODPOWIEDZ