Suma wszystkich współczynników wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
xxx8365
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 3 mar 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: rzeszów

Suma wszystkich współczynników wielomianu

Post autor: xxx8365 »

Suma wszystkich współczynników wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=\left(2x^{23}-3x^{15}\right)^{2010}}\)(po uporządkowaniu) wynosi:
Ostatnio zmieniony 5 mar 2010, o 20:54 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Suma wszystkich współczynników wielomianu

Post autor: tometomek91 »

Jest równa \(\displaystyle{ W(1)}\)
xxx8365
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 3 mar 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: rzeszów

Suma wszystkich współczynników wielomianu

Post autor: xxx8365 »

jeżeli można to proszę o napisanie skąd W=1
Makaveli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 3 mar 2010, o 00:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczytno/3Miasto
Pomógł: 22 razy

Suma wszystkich współczynników wielomianu

Post autor: Makaveli »

Nie \(\displaystyle{ W=1}\), lecz \(\displaystyle{ W(1)}\)
A skąd? Ponieważ jeśli wstawisz \(\displaystyle{ x=1}\) to w wielomianie pozostaną Ci same współczynniki.
karol10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 30 kwie 2010, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Suma wszystkich współczynników wielomianu

Post autor: karol10 »

w odpowiedzi jest tylko c.1-- 3 maja 2010, o 13:46 --Może mi ktoś to wytłumaczyc będę wdzięczny z góry dziekuje
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Suma wszystkich współczynników wielomianu

Post autor: Althorion »

Makaveli pisze:Nie \(\displaystyle{ W=1}\), lecz \(\displaystyle{ W(1)}\)
A skąd? Ponieważ jeśli wstawisz \(\displaystyle{ x=1}\) to w wielomianie pozostaną Ci same współczynniki.
\(\displaystyle{ W(1) = \left(2 \cdot 1^{23} - 3 \cdot 1^{15}\right)^{2010} = (2-3)^{2010} = (-1)^{2010} = 1}\)
ODPOWIEDZ