Rozkładanie wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Cato
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 17 gru 2007, o 14:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Frankfurt
Podziękował: 28 razy

Rozkładanie wielomianu

Post autor: Cato »

Rozłóż wielomian na czynniki mozliwie najniższego stopnia i znjadź pierwiastki wielomianu

\(\displaystyle{ W(x)= x^{4} - x^{2} +2x}\)
wyłączyłam x przed nawias, co dalej?
\(\displaystyle{ W(x)= x(x^{3} - x+2)}\)
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Rozkładanie wielomianu

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ x^{2}=t}\)
ptasiek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkładanie wielomianu

Post autor: ptasiek123 »

nie można \(\displaystyle{ x^{2}=t}\) gdzyż są rózne potęg

\(\displaystyle{ x _{1}=0}\) gdzys to x przed nawiasem jak bedzie miało wartośc 0 to całosc ma 0

reszte moge policzyc lecz nie umiem tego tu napisac

Chyba jest tylko 1 pierwiastek, ale nie jestem pewien
Ostatnio zmieniony 3 mar 2010, o 19:51 przez ptasiek123, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Rozkładanie wielomianu

Post autor: Quaerens »

Racja nie zauważyłem. Zerknąłem tylko na \(\displaystyle{ x^{4}}\).
Awatar użytkownika
Cato
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 17 gru 2007, o 14:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Frankfurt
Podziękował: 28 razy

Rozkładanie wielomianu

Post autor: Cato »

czyli nie da się tego bardziej rozłożyć?
ptasiek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkładanie wielomianu

Post autor: ptasiek123 »

według mnie Nie ale mozesz sie kogos innego jeszcze zapytac
ODPOWIEDZ