Wielomian z argumentem 0

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Cato
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 17 gru 2007, o 14:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Frankfurt
Podziękował: 28 razy

Wielomian z argumentem 0

Post autor: Cato »

Wiedząc, że dla argumentu 0 wielomian F(x) przyjmuje wartość 5, przedstaw wielomian w postaci
\(\displaystyle{ F(x)= a_{3} x^{3}+a_{2} x^{2}+a_{1} x+a_{0}}\), wiedząc że \(\displaystyle{ a_{2}=1}\) i \(\displaystyle{ a_{0}=3}\)
Czyli F(0)=5, tylko jak mam to zrobić, skoro za kazde x podstawię 0?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wielomian z argumentem 0

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ a_{0}=3?}\) jak już to \(\displaystyle{ a_{2}}\).
Awatar użytkownika
Cato
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 17 gru 2007, o 14:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Frankfurt
Podziękował: 28 razy

Wielomian z argumentem 0

Post autor: Cato »

tometomek91 pisze:\(\displaystyle{ a_{0}=3?}\) jak już to \(\displaystyle{ a_{2}}\).
nie, w treści zadania jest \(\displaystyle{ a_{0}=3}\)
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Wielomian z argumentem 0

Post autor: Althorion »

Więc to zadanie nie ma rozwiązania.
ODPOWIEDZ