Wielomiany \(\displaystyle{ P(x)=x^{3} - 2x^{2} - 3x+4}\)
i \(\displaystyle{ P(x)=x^{3} + (a+b)^{x^{2}} + bx+4}\) są równe, zatem \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) równa się ??
po a+b jest x do drugiej
czynnik a i b
czynnik a i b
Ostatnio zmieniony 3 mar 2010, o 18:23 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
czynnik a i b
\(\displaystyle{ bx=-3x \Rightarrow b=-3}\)
\(\displaystyle{ (a+b)x^2=-2x^2}\)
\(\displaystyle{ a+b = -2 \Rightarrow a-3=-2 \Rightarrow a=1}\)
\(\displaystyle{ (a+b)x^2=-2x^2}\)
\(\displaystyle{ a+b = -2 \Rightarrow a-3=-2 \Rightarrow a=1}\)