Wyznacz liczbe całkowitą m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
izak110
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 2 lut 2009, o 16:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 47 razy

Wyznacz liczbe całkowitą m

Post autor: izak110 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= 2 x^{3} - x^{2} +mx+7}\)
a) Wyznacz liczbę całkowitą m, jeśli wiadomo , że wielomian W ma tylko jeden pierwiastek wymierny i jest to liczba należąca do przedziału (0,1)

b) Dla wyznaczonej liczby m rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ (2x-1)*W(x) \le 0}\)

Komentarz:

Tymi liczbami powinny byc chyba \(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\) i \(\displaystyle{ \frac{2}{7}}\). To wyznaczyłem to wielomiany. i do podpunktu b) są dwie odpowiedzi?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz liczbe całkowitą m

Post autor: piasek101 »

izak110 pisze:Tymi liczbami powinny byc chyba \(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\) i \(\displaystyle{ \frac{2}{7}}\). To wyznaczyłem to wielomiany. i do podpunktu b) są dwie odpowiedzi?
Pomyliłaś kolejność dzielenia.
izak110
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 2 lut 2009, o 16:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 47 razy

Wyznacz liczbe całkowitą m

Post autor: izak110 »

to w a) trzeba wybrać 1/2 ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz liczbe całkowitą m

Post autor: piasek101 »

tak
ODPOWIEDZ