Witam! Mam wyznaczyć liczbę a z wyrażenia:
\(\displaystyle{ W(x)= \frac{x+2}{x-a}}\)
gdzie wiadomo, że W(2)=W(-3).
Jak się do tego zabrać?
Wyznaczanie liczby z wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Wyznaczanie liczby z wielomianu
\(\displaystyle{ W(2)= \frac{4}{(2-a)}}\)
\(\displaystyle{ W(-3)= \frac{-1}{-3-a} = \frac{1}{3+a}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \frac{4}{(2-a)}=\frac{1}{3+a}}\)
\(\displaystyle{ 4(3+a)=(2-a)}\)
\(\displaystyle{ 12-4a=2-a}\)
\(\displaystyle{ 10=3a}\)
\(\displaystyle{ a=0,3}\)
\(\displaystyle{ W(-3)= \frac{-1}{-3-a} = \frac{1}{3+a}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \frac{4}{(2-a)}=\frac{1}{3+a}}\)
\(\displaystyle{ 4(3+a)=(2-a)}\)
\(\displaystyle{ 12-4a=2-a}\)
\(\displaystyle{ 10=3a}\)
\(\displaystyle{ a=0,3}\)
Wyznaczanie liczby z wielomianu
Z tego co zrozumiałem:
\(\displaystyle{ W(2)= \frac{2+2}{2-a}}\)
\(\displaystyle{ W(-3)= \frac{-3+2}{-3-a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{2-a}= \frac{-1}{-3-a}}\)
I jak to dalej policzyć?
PS: W odpowiedziach znalazłem, że a=-2
\(\displaystyle{ W(2)= \frac{2+2}{2-a}}\)
\(\displaystyle{ W(-3)= \frac{-3+2}{-3-a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{2-a}= \frac{-1}{-3-a}}\)
I jak to dalej policzyć?
PS: W odpowiedziach znalazłem, że a=-2
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Wyznaczanie liczby z wielomianu
Ok, znalazłem błąd w swoich obliczeniach. Mamy
\(\displaystyle{ \frac{4}{(2-a)}=\frac{1}{3+a}}\)
\(\displaystyle{ 4(3+a)=2-a}\)
\(\displaystyle{ 12+4a=2-a}\)
\(\displaystyle{ 10=-5a}\)
\(\displaystyle{ a=-2}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{(2-a)}=\frac{1}{3+a}}\)
\(\displaystyle{ 4(3+a)=2-a}\)
\(\displaystyle{ 12+4a=2-a}\)
\(\displaystyle{ 10=-5a}\)
\(\displaystyle{ a=-2}\)