Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 305
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 00:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 102 razy
- Pomógł: 13 razy
Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu
Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu :
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-2)(x-3)(x-4)+10}\)
Dochodzę do postaci : \(\displaystyle{ [(x^2-5x)+4][(x^2-5x)+6]+10}\)
zmienną t podstawiam \(\displaystyle{ t=x^2-5x+5}\)
więc mój wielomian ma postac :
\(\displaystyle{ W(x)=(t-1)(t+1)+10}\)
no i teraz nie wiem co zrobic..
wiem że wynik 9 jednak nie wiem skąd on się wziął..
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-2)(x-3)(x-4)+10}\)
Dochodzę do postaci : \(\displaystyle{ [(x^2-5x)+4][(x^2-5x)+6]+10}\)
zmienną t podstawiam \(\displaystyle{ t=x^2-5x+5}\)
więc mój wielomian ma postac :
\(\displaystyle{ W(x)=(t-1)(t+1)+10}\)
no i teraz nie wiem co zrobic..
wiem że wynik 9 jednak nie wiem skąd on się wziął..
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-2)(x-3)(x-4)+10=x^4-10 x^3+35 x^2-50 x+34\\
W'(x)=4x^{3}-30x^{2} + 70x-50\\
W'(x)=0 \Leftrightarrow x=\frac{5}{2} \vee x = \frac{1}{2} (5-\sqrt{5}) \vee x = \frac{1}{2} (5+\sqrt{5})\\
W'(x)>0 \Leftrightarrow x \in \left(\frac{1}{2} (5-\sqrt{5}); \frac{5}{2}\right) \cup \left( \frac{1}{2} (5+\sqrt{5});+\infty\right) \Rightarrow \\
W_{min}=W \left(\frac{1}{2} (5-\sqrt{5}) \right )}\)
W'(x)=4x^{3}-30x^{2} + 70x-50\\
W'(x)=0 \Leftrightarrow x=\frac{5}{2} \vee x = \frac{1}{2} (5-\sqrt{5}) \vee x = \frac{1}{2} (5+\sqrt{5})\\
W'(x)>0 \Leftrightarrow x \in \left(\frac{1}{2} (5-\sqrt{5}); \frac{5}{2}\right) \cup \left( \frac{1}{2} (5+\sqrt{5});+\infty\right) \Rightarrow \\
W_{min}=W \left(\frac{1}{2} (5-\sqrt{5}) \right )}\)
Ostatnio zmieniony 2 mar 2010, o 19:42 przez tometomek91, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu
Zgadza się:
\(\displaystyle{ W_{min}=W \left(\frac{1}{2} (5-\sqrt{5}) \right )=9}\)
\(\displaystyle{ W_{min}=W \left(\frac{1}{2} (5-\sqrt{5}) \right )=9}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=(t-1)(t+1)+10=t^{2}+9\\karol123 pisze: więc mój wielomian ma postac :
\(\displaystyle{ W(x)=(t-1)(t+1)+10}\)
no i teraz nie wiem co zrobic..
W_{min}=9}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 305
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 00:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 102 razy
- Pomógł: 13 razy
Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu
Skąd Ci to wyszło ?:D
dochodzę do tej postaci tzn
\(\displaystyle{ W(x)=t^2+9}\)
łopatologicznie
przecież ani nie zrobiłeś pochodną ani z wierzchołka funkcji..
co zrobiłeś z \(\displaystyle{ t^2}\)?
dochodzę do tej postaci tzn
\(\displaystyle{ W(x)=t^2+9}\)
łopatologicznie
przecież ani nie zrobiłeś pochodną ani z wierzchołka funkcji..
co zrobiłeś z \(\displaystyle{ t^2}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 22 paź 2008, o 20:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu
Kwadrat liczby \(\displaystyle{ t}\) przyjmuje zawsze wartości \(\displaystyle{ \ge 0}\), czyli przyjmuje najmniejszą wartość dla \(\displaystyle{ t=0}\), a wtedy \(\displaystyle{ W(0)=9}\)
Jak chcesz zrozumieć, to narysuj sobie wykres funkcji \(\displaystyle{ y=x ^{2} +9}\) i zoabcz jaka jest najmniejsza wartosc funkcji
Jak chcesz zrozumieć, to narysuj sobie wykres funkcji \(\displaystyle{ y=x ^{2} +9}\) i zoabcz jaka jest najmniejsza wartosc funkcji
Ostatnio zmieniony 2 mar 2010, o 20:22 przez chrzanu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Oblicz najmniejszą wartosc wielomianu
Najmniejszą wartość jaką może przyjąć \(\displaystyle{ t^{2}}\) to zero. A jaką najmniejszą wartość może przyjąć wyrażenie \(\displaystyle{ t^{2}+9}\)?