Wypisz wszystkie całkowite dzielniki wyrazu wolnego wielomianu W i sprawdź który z nich jest pierwiastkiem tego wielomianu, gdy:
a) \(\displaystyle{ W(x)=x^3 - 4x^2 - 32x + 65}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)=x^3 + 20x^2 +84x - 49}\)
c) \(\displaystyle{ W(x)=x^3 - 6x^2 +9x -4}\)
Z góry dziękuje za pomoc
dzielniki wyrazu wolnego, pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 09:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Swinoujscie
- Podziękował: 18 razy
dzielniki wyrazu wolnego, pierwiastki wielomianu
Ostatnio zmieniony 2 mar 2010, o 12:05 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 17:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 5 razy
dzielniki wyrazu wolnego, pierwiastki wielomianu
wyraz wolny, to ta liczba, przy której nie stoi zmienna.
u Ciebie odpowiednio 65, - 49, - 4
patrzysz przez co sie dana liczba dzieli ....
przykładowo dzielniki dla 65 : \(\displaystyle{ \pm 1, \pm 5, \pm 13, \pm 65}\)
szukasz dzielników i sprawdzasz czy dla takiej wartości x, wielomian się wyzeruje ....
jezeli wyzeruje, brawo masz pierwiastek wielomianu, w przeciwnym razie sprawdzasz dalej
u Ciebie odpowiednio 65, - 49, - 4
patrzysz przez co sie dana liczba dzieli ....
przykładowo dzielniki dla 65 : \(\displaystyle{ \pm 1, \pm 5, \pm 13, \pm 65}\)
szukasz dzielników i sprawdzasz czy dla takiej wartości x, wielomian się wyzeruje ....
jezeli wyzeruje, brawo masz pierwiastek wielomianu, w przeciwnym razie sprawdzasz dalej
Ostatnio zmieniony 2 mar 2010, o 13:00 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Znak plus/minus ma kod \pm
Powód: Znak plus/minus ma kod \pm