Witam! Mam problem z 2 zadaniami.
1. Dany jest Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(x-2)(x ^2 -2mx+1-m ^2)}\), gdzie m jest parametrem i \(\displaystyle{ m \in R}\).
Dla jakich wartości parametru m wielomian W(x) ma trzy różne pierwiastki?
2. Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(mx+1)[(m+2)x ^2 +4x +m-1]}\), gdzie m jest parametrem i \(\displaystyle{ m\in R- {2;0}}\).
wyznacz m tak, aby wielomian W(x) miał pierwiastek trzykrotny. Jaki to pierwiastek?
Dziękuję z góry za pomoc.
wyznacz parametr
wyznacz parametr
Ostatnio zmieniony 2 mar 2010, o 11:52 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm Całe wyrażenia matematyczne pisz w klamrach[latex][/latex] , nie stosuj tego tylko dla wybranych fragmentów.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm Całe wyrażenia matematyczne pisz w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
wyznacz parametr
1.
\(\displaystyle{ W(x)=(x-2)(x ^2 -2mx+1-m ^2)}\)
jeden jest widoczny gołym okiem, więc jeszcze wyrażenie \(\displaystyle{ x ^2 -2mx+1-m ^2}\) musi mieć dwa: \(\displaystyle{ \Delta>0}\)
2.
pierwiastkiem wyrażenia \(\displaystyle{ mx+1}\) jest \(\displaystyle{ x=-\frac{1}{m}}\), więc funkcja \(\displaystyle{ f(x)=(m+2)x ^2 +4x +m-1}\) musi spełniać warunek: \(\displaystyle{ \Delta=0 \Rightarrow m=2 \vee m=-3}\). Poprawną odpowiedzią jest m=2.
\(\displaystyle{ W(x)=(x-2)(x ^2 -2mx+1-m ^2)}\)
jeden jest widoczny gołym okiem, więc jeszcze wyrażenie \(\displaystyle{ x ^2 -2mx+1-m ^2}\) musi mieć dwa: \(\displaystyle{ \Delta>0}\)
2.
pierwiastkiem wyrażenia \(\displaystyle{ mx+1}\) jest \(\displaystyle{ x=-\frac{1}{m}}\), więc funkcja \(\displaystyle{ f(x)=(m+2)x ^2 +4x +m-1}\) musi spełniać warunek: \(\displaystyle{ \Delta=0 \Rightarrow m=2 \vee m=-3}\). Poprawną odpowiedzią jest m=2.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
wyznacz parametr
Darixa pisze: m traktujesz jako współczynniki w równaniu kwadratowym
nie, jako zmienne