Rozkład wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:43
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 68 razy
Rozkład wielomianu
Wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{(x ^{3} -x ^{2} -x+1)(x-2)}{(x ^{2}-3x+2)(x ^{2} +3x+2 }}\) sprowadź do najprostszej postaci, licznik wiem jak rozłożyć, ale mam problem z mianownikiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Rozkład wielomianu
Liczysz pierwiastki obu tych równań kwadratowych i zapisujesz w postaci iloczynowej.
-- 1 mar 2010, o 19:02 --
\(\displaystyle{ x_1=1 \\
x_2=2}\)
Drugi tak samo.
\(\displaystyle{ x_1=-1 \\
x_2=-2}\)
-- 1 mar 2010, o 19:02 --
\(\displaystyle{ x_1=1 \\
x_2=2}\)
Drugi tak samo.
\(\displaystyle{ x_1=-1 \\
x_2=-2}\)
Ostatnio zmieniony 1 mar 2010, o 19:03 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozkład wielomianu
Licznik:
\(\displaystyle{ (x^3-x^2-x+1)(x-2)=(x-1)^2(x+1)(x-2)}\)
Mianownik:
\(\displaystyle{ (x^2-3x+2)(x^2+3x+2)=(x-1)(x-2)(x+1)(x+2)}\)
\(\displaystyle{ (x^3-x^2-x+1)(x-2)=(x-1)^2(x+1)(x-2)}\)
Mianownik:
\(\displaystyle{ (x^2-3x+2)(x^2+3x+2)=(x-1)(x-2)(x+1)(x+2)}\)