Rozkład wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
julia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 24 mar 2009, o 14:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 43 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: julia13 »

Rozłóż wielomian na czynniki
W(x)=\(\displaystyle{ x^{4}}\)\(\displaystyle{ +4x ^{2} -5}\)
Ogólnie myslałam zeby z tego \(\displaystyle{ x^{4}}\) zrobić x do potegi drugiej w nawiasie i to do potegi 2 (przepraszam za brak latexa-nie wiedzialam jak to napisac), ale to raczej nic mi nie daje...
Prosze o pomoc
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ x^{4} + 4x ^{2} -5 = x^{4} -x^{2} + 5x^{2} -5 = x^{2}(x^{2}-1)+5(x^{2}-1)=(x^{2}+5)(x^{2}-1)=(x^{2}+5)(x-1)(x+1)}\)
Awatar użytkownika
Hausa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 448
Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szastarka
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 50 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Hausa »

\(\displaystyle{ x ^{4}+4x ^{2}-5=(x ^{4}+4x ^{2}+4)-9=( x^{2}+2) ^{2}-3 ^{2} =(x ^{2}+2+3)( x^{2}+2-3)=(x^{2}+5)(x^{2}-1)=(x^{2}+5)(x+1)(x-1)}\)
ODPOWIEDZ