Wartości współczynników wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Wartości współczynników wielomianu

Post autor: Bartek1991 »

Wielomian f jest określony wzorem \(\displaystyle{ f(x) = ax^4 - 9x^3 + 3x^2 + 7x + b}\) dla pewnych liczb pierwszych a i b. Wiadomo, że liczba 3/2 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Oblicz a i b.

Dochodzę do tego że \(\displaystyle{ 81a + b = 210}\).
del1071
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 22 lut 2010, o 10:20
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 17 razy

Wartości współczynników wielomianu

Post autor: del1071 »

\(\displaystyle{ \frac{81}{16}a+b=\frac{210}{16}}\)

\(\displaystyle{ \frac{81a+16b}{16}=\frac{210}{16}}\)

\(\displaystyle{ 81a+16b=210}\)


\(\displaystyle{ a=2}\)

\(\displaystyle{ b=3}\)
Woj3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wartości współczynników wielomianu

Post autor: Woj3x »

Ale skąd ten wynik?
ODPOWIEDZ