ulamki wielomianowe, dlaczego nie w ten sposob?
- qba
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z zaskoczenia
- Podziękował: 7 razy
ulamki wielomianowe, dlaczego nie w ten sposob?
witam
mam sobie taki oto banalny przyklad:
\(\displaystyle{ \frac{5x}{2x + 1} - 2 = \frac{x - 2}{x + 5}}\)
kiedy rozwiazuje go "normalnie" sprowadzajac to -2 do wspolnego mianownika, odejmujac i pozniej wymnazajac na ukos i obliczajac delte dostaje ksiazkowa odpowiedz czyli 4 i 2
kiedy jednak probuje ulatwic sobie zycie i przy postaci:
\(\displaystyle{ \frac{x - 2}{2x + 1} = \frac{x - 2}{x + 5}}\)
skracam sobie \(\displaystyle{ x-2}\)
odwracam "do gory nogami" i porownuje:
\(\displaystyle{ 2x + 1 = x - 5}\)
otrzymuje w odpowiedzi sama 4
dlaczego to drugie wyjscie jest "zle"?
mam sobie taki oto banalny przyklad:
\(\displaystyle{ \frac{5x}{2x + 1} - 2 = \frac{x - 2}{x + 5}}\)
kiedy rozwiazuje go "normalnie" sprowadzajac to -2 do wspolnego mianownika, odejmujac i pozniej wymnazajac na ukos i obliczajac delte dostaje ksiazkowa odpowiedz czyli 4 i 2
kiedy jednak probuje ulatwic sobie zycie i przy postaci:
\(\displaystyle{ \frac{x - 2}{2x + 1} = \frac{x - 2}{x + 5}}\)
skracam sobie \(\displaystyle{ x-2}\)
odwracam "do gory nogami" i porownuje:
\(\displaystyle{ 2x + 1 = x - 5}\)
otrzymuje w odpowiedzi sama 4
dlaczego to drugie wyjscie jest "zle"?
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
ulamki wielomianowe, dlaczego nie w ten sposob?
jesli x=2 mamy dzielenie przez 0 ;] Trzeba zalozyc najpierw ze x jest rozne od 2 i wtedy dzielic, a potem zrobic osobny przypadek dla x=2.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
ulamki wielomianowe, dlaczego nie w ten sposob?
na takich bajerkach sie wiekszosc sofizmatów opieraZlodiej pisze:jesli x=2 mamy dzielenie przez 0 ;]
- qba
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z zaskoczenia
- Podziękował: 7 razy
ulamki wielomianowe, dlaczego nie w ten sposob?
ke? niezauwazylem, gdzie wystepuje x = 2 ew. dzielenie przez 0?
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
ulamki wielomianowe, dlaczego nie w ten sposob?
chodzi o to przejście:
"\(\displaystyle{ \frac{x - 2}{2x + 1} = \frac{x - 2}{x + 5}}\)
skracam sobie \(\displaystyle{ x-2}\)"
dla x=2 dzielenie przez x-2 jest dzieleniem przez 0, dlatego musisz wykluczyc jen przypadek i policzyc go oddzielnie...
"\(\displaystyle{ \frac{x - 2}{2x + 1} = \frac{x - 2}{x + 5}}\)
skracam sobie \(\displaystyle{ x-2}\)"
dla x=2 dzielenie przez x-2 jest dzieleniem przez 0, dlatego musisz wykluczyc jen przypadek i policzyc go oddzielnie...
- qba
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z zaskoczenia
- Podziękował: 7 razy
ulamki wielomianowe, dlaczego nie w ten sposob?
czyli po prostu odpuscic sobie skracanie i wymnazac/obliczac delte?policzyc go oddzielnie...
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
ulamki wielomianowe, dlaczego nie w ten sposob?
nie, możesz napisac dziele przez x-2 gdy x jest róźny od 2 i potem wrócic do przykładu pierwotnego i podstawic tylko 2
ulamki wielomianowe, dlaczego nie w ten sposob?
qba przy tego typu zadaniach lepiej i bezpieczniej jest przenies sobie wyrazenia na jedna strone i sprowadzac do wspolnego mianownika. Gdyby to byla nierownosc takze bylby problem - ze znakiem Dzielenie przez x-2 mogloby byc dzieleniem przez liczbe dodatnia lub ujemna
i nie zapominaj o zalozeniach do zadania: x≠5 x≠ - � itd
i nie zapominaj o zalozeniach do zadania: x≠5 x≠ - � itd
- qba
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z zaskoczenia
- Podziękował: 7 razy
ulamki wielomianowe, dlaczego nie w ten sposob?
to fakt ze lepiej zawsze sie "zabezpieczyc" ale czlowiek czasami robi niektore rzeczy "za szybko i bez zabezpieczenia"
dziekuje za cenne wskazowki!
dziekuje za cenne wskazowki!