Dla jakich wartości parametru...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
skikpik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Dla jakich wartości parametru...

Post autor: skikpik »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\) równania \(\displaystyle{ x^{3}- 3x^{2}-6x+m=0}\) spełniają warunki: \(\displaystyle{ x_{2}=x_{1} \cdot q, x_{3}=x _{1} \cdot q^{2} ?}\) Wyznacz te pierwiastki.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Dla jakich wartości parametru...

Post autor: TheBill »

Opcja szukaj - polecam
post93465.htm?hilit
ODPOWIEDZ