Dane są wielomiany:
\(\displaystyle{ W(x) = x^{3}-2x^{2}-5x+6}\)
\(\displaystyle{ F(x) = x^{3}-2(a+b)x^{2}-bx+6}\)
Dla jakich wartości a i b wielomiany są równe?
wartości wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 17:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 19 razy
wartości wielomianów
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, o 15:26 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
wartości wielomianów
\(\displaystyle{ W(x) = x^{3}-2x^{2}-5x+6\\
F(x) = x^{3}-2(a+b)x^{2}-bx+6\\W(x)=F(x)\\x^{3}-2x^{2}-5x+6=x^{3}-2(a+b)x^{2}-bx+6\\-2x^{2}-5x=-2(a+b)x^{2}-bx \Leftrightarrow \begin{cases} a+b=1\\b=5 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} a=-4\\b=5 \end{cases}}\)
F(x) = x^{3}-2(a+b)x^{2}-bx+6\\W(x)=F(x)\\x^{3}-2x^{2}-5x+6=x^{3}-2(a+b)x^{2}-bx+6\\-2x^{2}-5x=-2(a+b)x^{2}-bx \Leftrightarrow \begin{cases} a+b=1\\b=5 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} a=-4\\b=5 \end{cases}}\)