Wielomiany z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
maciej2310
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 19 maja 2009, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Wielomiany z parametrem

Post autor: maciej2310 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ P(x)=4x^3-12x^2+9x}\) i \(\displaystyle{ W(x)=x(ax+b)^2}\). Wyznacz parametry a i b tak aby spełniony był warunek\(\displaystyle{ P(x)=W(x)}\). Był bym wdzięczny za pomoc bo nawet nie wiem jak zacząć
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, o 13:53 przez nuclear, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
pingu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 54 razy

Wielomiany z parametrem

Post autor: pingu »

doprowadź wielomian W(x) do postaci ogólnej. Porównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach. Powstanie może jakiś układ równań do rozwiązania.

pozdrawiam
pingu
ODPOWIEDZ