Hej!
Mam problem z paroma zadankami, a chce je zrobić.
1.Rozłóż wielomian ->\(\displaystyle{ W(x)= -2x^{3}+3x^{2}+2x}\)
2.Rozwiąż równanie -> \(\displaystyle{ x^{3}-8x^{2}+x-8=0}\)
3.Oblicz W(x)*P(x) i podaj stopień otrzymanego wielomianu, jeżeli \(\displaystyle{ W(x)= -x^{3}+x^{4}, P(x)=x^{2}+2x-1}\)
4.Wyznacz pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=-3x(x-4)^{4}(1-x^{2})(x+1)^{2}}\)
5.Wielomiany \(\displaystyle{ P(x)=2x^{3}+(7-a)x^{2}+5x-4 i W(x)=2x^{3}+6x^{2}-bx-4}\) są równe dla:
A) a=1 i b=-5 B) a=1 i b=5 C) a=-1 i b=-5 D) a=-13 i b=2
6. Ile rozwiązań ma równanie \(\displaystyle{ x^{5}+1}\)
A)0 B)1 C)2 D)4
Będę bardzo wdzięczna za każde zadanko.
Zadania z wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 7 razy
Zadania z wielomianów
2
\(\displaystyle{ x^{3}-8x^{2}+x-8=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x-8)+1(x-8)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-8)(x^{2}+1)}\)
\(\displaystyle{ x=8}\) \(\displaystyle{ x^{2}=-1}\)
brak pierwiastków czyli rozwiązaniem równania jest x=8
\(\displaystyle{ x^{3}-8x^{2}+x-8=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x-8)+1(x-8)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-8)(x^{2}+1)}\)
\(\displaystyle{ x=8}\) \(\displaystyle{ x^{2}=-1}\)
brak pierwiastków czyli rozwiązaniem równania jest x=8