Rozłóż wielomiany na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
aniwre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 9 wrz 2006, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wambierzyce
Podziękował: 11 razy

Rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: aniwre »

a) x^{5} + 3x^{4} + 2^{3} + 3x^{2} + x
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ a) x^{5} + 3x^{4} + 2x^{3} + 3x^{2} + x=x( x^{4} + 3x^{3} + 2x^2 + 3x + 1)}\)
Awatar użytkownika
el payaco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 6 wrz 2006, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BrodWay
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

Rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: el payaco »

Przy założeniu, że wielomian wyglada tak: \(\displaystyle{ x^{5}+3x^{4}+2x^{3}+3x^{2}+x}\) rozklad na czynniki bedzie taki \(\displaystyle{ x(x^{2}+3*x+1)*(x^{2}+1)}\). Wydaje mi się, że w Twoim zapisie przy 2^{3} brakuje x bo bez tego x wielomian jest nierozkładalny.
aniwre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 9 wrz 2006, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wambierzyce
Podziękował: 11 razy

Rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: aniwre »

tak brakuje x upsssssssss i odpowiedz do tego zadanka jest taka: x(x^{2} + 1)(x^{2} + 3x + 1) nie wiem jak do tego dojsc...
Awatar użytkownika
el payaco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 6 wrz 2006, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BrodWay
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

Rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: el payaco »

\(\displaystyle{ x^{5}+3x^{4}+2x^{3}+3x^{2}+x=x(x^{4}+3x^{3}+2x^{2}+3x+1)=x[x^{4}+3x(x^{2}+1)+x^{2}+x^{2}+1]=\\=x[x^{2}(x^{2}+1)+3x(x^{2}+1)+x^{2}+1]=x(x^{2}+1)(x^{2}+3x+1)}\)

I to wszystko wystarczy odpowiednio pogrupować wyrazy w tym wielomianie i samo wychodzi.
ODPOWIEDZ