Rozłóż wielomian na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Piter2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 24 lut 2010, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 1 raz

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: Piter2010 »

Jak się rozkłada wielomian na czynniki?
Moje przykłady:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+2x^{2}}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x^{3}+x^{2}-x-1}\)
\(\displaystyle{ R(x)27+8x^{3}}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ W(x)}\) - wyłącz przed nawias \(\displaystyle{ x^2}\)

\(\displaystyle{ P(x)}\) - pogrupuj wyrazy

\(\displaystyle{ R(x)}\) - skorzystaj ze wzoru na sumę sześcianów
Piter2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 24 lut 2010, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 1 raz

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: Piter2010 »

\(\displaystyle{ W(x)=x^{2}(x^{2}+x^{2})}\)?
P(x) - w jaki sposób pogrupować? Przepraszam ale nie rozumiem
R(x) - w jaki sposób zastosować tam ten wzór?
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ P(x)=x^{3}+x^{2}-x-1=x^2(x+1)-(x+1)=(x+1)(x^2-1)=(x+1)^2*(x-1)}\)

\(\displaystyle{ R(x)=27+8x^{3}=(2x)^3+3^3}\)
ODPOWIEDZ