Wartość parametrów a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
julia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 24 mar 2009, o 14:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 43 razy

Wartość parametrów a i b

Post autor: julia13 »

Dla jakich wartości parametrów a, b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x), jesli:

\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-2x ^{3}+6x^{2}+ax+b, \ r=1}\)

Proszę o pomoc z tym zadaniem... wiem ze pewnie W(x) trzeba podzielić przez (x-1) wyjdzie chyba \(\displaystyle{ ax+10x+b-5}\) i co dalej?

A w przykładzie b mam cos takiego r=2?
Co oznacza ten znak zapytania?
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Wartość parametrów a i b

Post autor: agulka1987 »

podzielić ale przez \(\displaystyle{ (x-1)^2}\)
ODPOWIEDZ