Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
major697
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 11 razy
Post
autor: major697 »
Rozłóż na czynniki wielomiany:
\(\displaystyle{ x^{8}+ x^{6}- 4x^{4}+x^{2}+1=0}\)
-
adriano19
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Pomógł: 6 razy
Post
autor: adriano19 »
skorzystaj z schematu Hornera
-
Pan Mak
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 9 razy
Post
autor: Pan Mak »
pierwszym pierwiastkiem bedzie 1... Podziel hornerem i spr co nastepnie zeruje to rownanie...i tak malymi kroczkami do sukcesu
-
tometomek91
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Post
autor: tometomek91 »
\(\displaystyle{ x^{8}+ x^{6}- 4x^{4}+x^{2}+1=x^{6}(x^{2}-1)+2x^{4}(x^{2}-1)-2x^{2}(x^{2}-1)-(x^{2}-1)=(x^{2}-1)(x^{6}+2x^{4}-2x^{2}-1)=(x-1)(x+1)[x^{4}(x^{2}-1)+3x^{2}(x^{2}-1)+x^{2}-1]=(x-1)(x+1)(x^{2}-1)(x^{4}+3x^{2}+1)=(x-1)(x+1)(x-1)(x+1)(x^{4}+3x^{2}+1)=(x-1)^{2}(x+1)^{2}(x^{4}+3x^{2}+1)}\)
-
ar1
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
Post
autor: ar1 »
wielomian \(\displaystyle{ x^{4} + 3 x^{2} + 1}\) jeszcze można rozlożyć