Podzielność i pierwiastek wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
del1071
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 22 lut 2010, o 10:20
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 17 razy

Podzielność i pierwiastek wielomianu

Post autor: del1071 »

Proszę o pomoc w dwóch zadaniach.

Zad. 1.
Uzasadnij, że wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{2011}-x+1}\) ma co najwyżej jeden pierwiastek rzeczywisty.

Zad. 2.
Uzasadnij, że wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{60}-1}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ Q(x)=x^{2}+x+1}\).
pe2de2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 49 razy

Podzielność i pierwiastek wielomianu

Post autor: pe2de2 »

co do zadania 2.

nie takie to proste, chyba ze się użyje odpowiedniego oprogramowania

jeżeli jeden wielomian dzieli drugi to znaczy że mają wspólne miejsca zerowe.

miejsca zerowe równania \(\displaystyle{ x^2+x+1}\) to :
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}+\frac{1}{2}\cdoti\cdot3^{(1/2)}}\)
oraz
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}-\frac{1}{2}\cdoti\cdot3^{(1/2)}}\)

są one sprzężone czyli jeżeli zeruje się dla jednego to będzie się również zerować dla drugiego.
rzeczywiście
\(\displaystyle{ (-\frac{1}{2}+\frac{1}{2}\cdoti\cdot3^{(1/2)})^{60}=((-\frac{1}{2}+\frac{1}{2}\cdoti\cdot3^{(1/2)})^{3})^{20}=1}\)
więc się zgadza. pytanie sie tylko pojawia czy da sie to jakoś uzasadnić bez użycia komputera, a najlepiej kalkulatora, bo ręczne dzielenie też jakimś super pomysłem nie jest, choć oczywiśćie można.-- 23 lutego 2010, 18:50 --co do zadania 1.

nie byłbym taki pewnien czy ma nawet ten jeden pierwiastek rzeczywisty, na pewno dobrze przepisane ?
del1071
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 22 lut 2010, o 10:20
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 17 razy

Podzielność i pierwiastek wielomianu

Post autor: del1071 »

W zadaniu drugim koniecznie trzeba się odwołać do liczb zespolonych? To zadanie z poziomu liceum...

Odnośnie zadania pierwszego. Wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) ma co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty.

Wynika to z twierdzenia:
Każdy wielomian o współczynnikach rzeczywistych stopnia nieparzystego ma pierwiastek rzeczywisty.

Pytanie, jak uzasadnić, że istnieje tylko jeden pierwiastek rzeczywisty?
ODPOWIEDZ