Nierówność wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
marcin1606
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 19 maja 2009, o 10:01
Płeć: Mężczyzna

Nierówność wielomianowa

Post autor: marcin1606 »

Witam. Mam problem z rozwiązaniem tej nierówności:
\(\displaystyle{ 2x ^{7} +3x ^{5} -2x^{3} \ge 0}\)
Próbowałem wyciągać \(\displaystyle{ x ^{3}}\) przed nawias i później z pomocniczą niewiadomą i nie chce wyjść za nic. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ 2x ^{7} +3x ^{5} -2x^{3} =x^3(2x^4+3x^2-2)}\)

Zajmijmy się teraz wyrażeniem:
\(\displaystyle{ 2x^4+3x^2-2}\)
Na postać iloczynową:
Podstawmy: \(\displaystyle{ x^2=t}\)
\(\displaystyle{ 2t^2+3t-2=0 \\ \Delta=25 \\ t_1=-2 \ \ \ t_2= \frac{1}{2} \\ 2x^4+3x^2-2=2t^2+3t-2=2(t- \frac{1}{2})(t+2)= \\ 2(x^2- \frac{1}{2} )(x^2+2)=2(x- \frac{ \sqrt{2} }{2} )(x+ \frac{ \sqrt{2} }{2} ) (x^2+2)}\)

Wracamy do lewej strony nierówności:

\(\displaystyle{ x^3(2x^4+3x^2-2)=2x^3*(x- \frac{ \sqrt{2} }{2} )(x+ \frac{ \sqrt{2} }{2} ) (x^2+2)}\)

Z nierównością nie powinno być już problemu.
marcin1606
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 19 maja 2009, o 10:01
Płeć: Mężczyzna

Nierówność wielomianowa

Post autor: marcin1606 »

Dzięki. Dokładnie taki sam wynik mi wyszedł. A odpowiedź do tego zadania jest taka \(\displaystyle{ x \in <-1;0> \cup <1;+ \infty )}\) Czyli wychodzi na to, że podali błędną odpowiedź. Dzięki wielkie za pomoc.
ODPOWIEDZ