Bardzo prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu takiej nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{ x^{2} }{4+ 9x^{4} } \le \frac{1}{12}}\)
Nierówność wielomianowa.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Nierówność wielomianowa.
Zauważ, że dla każdego x \(\displaystyle{ 9x^4+4>0}\) zatem można pomnożyć nierówność przez \(\displaystyle{ 12*(9x^4+4)}\) bez żadnej zmiany znaku. Następnie wszystko na jedną stronę. Otrzymasz nierówność dwukwadratową do rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Nierówność wielomianowa.
Nie napisałem że to zauważyłem, ale mam problem z dalszym rozwiązaniem. Wszystkie nierówności z zadania rozwiązałem, z tą nie mogę sobie poradzić. Prosiłbym chociaż o zaczęcie tego przykładu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Nierówność wielomianowa.
\(\displaystyle{ 12x^2 \le 9x^4+4 \\ 9x^4-12x^2+4 \ge 0}\)
Mamy wzór skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ (3x^2-2)^2 \ge 0 \\ |3x^2-2| \ge 0}\)
Mamy tożsamość. Wartość bezwzględna jest zawsze większa bądź równa 0.
Mamy wzór skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ (3x^2-2)^2 \ge 0 \\ |3x^2-2| \ge 0}\)
Mamy tożsamość. Wartość bezwzględna jest zawsze większa bądź równa 0.