Wykonaj działania na wielomianach, jeżeli...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
assainpl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsko
Podziękował: 3 razy

Wykonaj działania na wielomianach, jeżeli...

Post autor: assainpl »

Wykonaj działania na wielomianach \(\displaystyle{ W(x)=P(x) \cdot Q(x)-V(x)}\), jeżeli
\(\displaystyle{ P(x)=x^3-3x+2}\),
\(\displaystyle{ Q(x)=x^2+3x-2}\),
\(\displaystyle{ V(x)=(x-1)^3}\)
dzidka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 26 mar 2009, o 21:11
Płeć: Kobieta
Pomógł: 36 razy

Wykonaj działania na wielomianach, jeżeli...

Post autor: dzidka »

to proste zadanie, rozpisz sobie wielomian V(x) wg wzoru skróconego mnożenia, podstaw do działania które masz wykonać i po prostu je zrób
Awatar użytkownika
assainpl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsko
Podziękował: 3 razy

Wykonaj działania na wielomianach, jeżeli...

Post autor: assainpl »

No właśnie wiem, ale zatrzymałem się przy V(x) i wzorze na 3-cią potęgę. Mógłbyś napisać jak rozwiązać V(x)?
dzidka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 26 mar 2009, o 21:11
Płeć: Kobieta
Pomógł: 36 razy

Wykonaj działania na wielomianach, jeżeli...

Post autor: dzidka »

wzór \(\displaystyle{ (a-b)^{3}=a^{3}-3a^{2}b+3ab^{2}-b^{3}}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^{3}=x^{3}-3x^{2}+3x-1}\)
ODPOWIEDZ