wspolczynniki k i l

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
91kamillo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 9 paź 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 1 raz

wspolczynniki k i l

Post autor: 91kamillo »

Wyznacz takie współczynniki k i l wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-3x^{3}+x^{2}+kx+l}\) aby dzieląc go przez wielomian
\(\displaystyle{ P(x)=x^{2}-2x-2}\) otrzymac reszte \(\displaystyle{ R}\) gdy
a) \(\displaystyle{ R(x)=1}\)
b) \(\displaystyle{ R(x)=2x+3}\)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, o 21:48 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

wspolczynniki k i l

Post autor: TheBill »

Podziel \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ P(x)}\) - przyrównaj resztę do reszt podanych w treści.
ODPOWIEDZ