Zapisz jako iloczyn - problem
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: p-ce
Zapisz jako iloczyn - problem
Witam,
spotkałem się ostatnio z zadaniem, gdzie korzystając z wzorów skróconego mnożenia muszę zapisać sumę jako iloczyn. Jeden przykład sprawia mi problem i nie wiem jak to rozwiązać. Czy znajdzie się jakaś dobra duszyczka i poradzi co mam zrobić ?
Oto przykład :
\(\displaystyle{ x^{8}+x^{4}+1}\)
Z góry dzięki
spotkałem się ostatnio z zadaniem, gdzie korzystając z wzorów skróconego mnożenia muszę zapisać sumę jako iloczyn. Jeden przykład sprawia mi problem i nie wiem jak to rozwiązać. Czy znajdzie się jakaś dobra duszyczka i poradzi co mam zrobić ?
Oto przykład :
\(\displaystyle{ x^{8}+x^{4}+1}\)
Z góry dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Zapisz jako iloczyn - problem
dodaj i odejmij \(\displaystyle{ x^4}\) i szukaj różnicy kwadratów
i zauważ, że \(\displaystyle{ x^8=(x^4)^2}\)
i zauważ, że \(\displaystyle{ x^8=(x^4)^2}\)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, o 21:34 przez matshadow, łącznie zmieniany 1 raz.
- osa
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 37 razy
Zapisz jako iloczyn - problem
Ja bym to zrobił tak: (ino nie ze wzorów skróconego mnożenia)
niech \(\displaystyle{ t=x^4}\) wtedy \(\displaystyle{ t^2=x^8}\) zamieniasz
\(\displaystyle{ x^{8}+x^{4}+1}\) na \(\displaystyle{ t^2+t+1}\) znajdujesz pierwiastki \(\displaystyle{ t_1}\) i \(\displaystyle{ t_2}\) i \(\displaystyle{ t^2+t+1=(t-t_1)(t-t_2)}\) zamieniasz spowrotem na język iksów i masz
pozdro
niech \(\displaystyle{ t=x^4}\) wtedy \(\displaystyle{ t^2=x^8}\) zamieniasz
\(\displaystyle{ x^{8}+x^{4}+1}\) na \(\displaystyle{ t^2+t+1}\) znajdujesz pierwiastki \(\displaystyle{ t_1}\) i \(\displaystyle{ t_2}\) i \(\displaystyle{ t^2+t+1=(t-t_1)(t-t_2)}\) zamieniasz spowrotem na język iksów i masz
pozdro
- osa
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 37 razy
Zapisz jako iloczyn - problem
Zakład że znajde?matshadow pisze:brawo - szukasz pierwiastków w równaniu kwadratowym, w którym delta jest ujemna
Proszę, oto one:
\(\displaystyle{ t_1=- \frac{1}{2} + \frac{\sqrt{3}}{2} i;t_2=-\frac{1}{2} - \frac{\sqrt{3}}{2} i}\)
A tak serio to fakt, wygłupiłem się
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, o 21:57 przez osa, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: p-ce
Zapisz jako iloczyn - problem
Dodaj i odejmij \(\displaystyle{ x^{4}}\) co mam przez to rozumieć ? ; >
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: p-ce
Zapisz jako iloczyn - problem
Już widzę, wielkie dzięki
Ale z tego co wiem, to można każde wyrażenie doprowadzić do postaci, gdzie najwyższą potęgą jest 2.
Z tego wychodzi mi : \(\displaystyle{ \left( x ^{4}+1- x^{2} \right) \left( x^{4}+1+x ^{2} \right)}\)
Ok już mam :
\(\displaystyle{ \left[ \left( x ^{2}+1- \sqrt{2}x \right) \left(x ^{2}+1+ \sqrt{2}x \right) -x ^{2} \right] \left[ \left( x ^{2}+1- \sqrt{2}x \right) \left(x ^{2}+1+ \sqrt{2}x \right)+x ^{2} \right]}\)
Ale z tego co wiem, to można każde wyrażenie doprowadzić do postaci, gdzie najwyższą potęgą jest 2.
Z tego wychodzi mi : \(\displaystyle{ \left( x ^{4}+1- x^{2} \right) \left( x^{4}+1+x ^{2} \right)}\)
Ok już mam :
\(\displaystyle{ \left[ \left( x ^{2}+1- \sqrt{2}x \right) \left(x ^{2}+1+ \sqrt{2}x \right) -x ^{2} \right] \left[ \left( x ^{2}+1- \sqrt{2}x \right) \left(x ^{2}+1+ \sqrt{2}x \right)+x ^{2} \right]}\)