Liczby \(\displaystyle{ k _{1}=2}\) i \(\displaystyle{ k _{2} =-1}\) są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+ax ^{2}-(b+1)x +4}\). Wyznacz trzeci pierwiastek wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\).
Rozwiązałam układ równań:
\(\displaystyle{ W(2)=0}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=0}\)
Wyszły współczynniki \(\displaystyle{ a=-5}\), \(\displaystyle{ b=-1}\).
Stąd \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}-5x ^{2} +4}\).
Jednak podane liczby \(\displaystyle{ k _{1}}\)i\(\displaystyle{ k _{2}}\) nie są już pierwiastkami tego wielomianu. Co robię źle?
wyznacz trzeci pierwiastek wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
wyznacz trzeci pierwiastek wielomianu
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-3 \\ b=-1 \end{cases} \\
W(x)=x ^{3}-3x ^{2} +4=(x-2)(x^{2}-x-2)=(x-2)(x-2)(x+1)\\}\)
jakiś błąd rachunkowy musiałaś popełnić
W(x)=x ^{3}-3x ^{2} +4=(x-2)(x^{2}-x-2)=(x-2)(x-2)(x+1)\\}\)
jakiś błąd rachunkowy musiałaś popełnić
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
wyznacz trzeci pierwiastek wielomianu
Źle obliczyłaś współczynniki.
Powinno Ci wyjść:
\(\displaystyle{ a=-3}\)
\(\displaystyle{ b=-1}\)
Pzdr.
MM.
Powinno Ci wyjść:
\(\displaystyle{ a=-3}\)
\(\displaystyle{ b=-1}\)
Pzdr.
MM.