Dzielenie wielomianu z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
maciej2310
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 19 maja 2009, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: maciej2310 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^4+x^2+m}\) i \(\displaystyle{ x \in R}\) reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian \(\displaystyle{ x+1}\) wynosi \(\displaystyle{ 3}\)oblicz wartość \(\displaystyle{ m}\).
Dla wyznaczonej wartości \(\displaystyle{ m}\) rozłóż wielomian na czynniki stopnia możliwie najniższego.

Z góry dziękuje za pomoc w rozwiązaniu zadania
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ W(-1)=3}\)
maciej2310
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 19 maja 2009, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: maciej2310 »

No tak dziękuje

A co zrobić żeby rozłożyć ten wielomian na jak najniższe czynniki muszę wyłączyć x?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: tometomek91 »

Nie, znajdź pierwiastek i podziel przez jednomian (x-p), gdzie p to znaleziony pierwiastek.
maciej2310
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 19 maja 2009, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: maciej2310 »

Otrzymałem że\(\displaystyle{ m=1}\) no i mam równanie \(\displaystyle{ W(x)=x^4+x^2+1}\) ze schematu Hornera próbuje znaleźć pierwiastek ale ani 1 ani -1 nie są pierwiastkami nie do końca wiem dlaczego i co zrobić?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: Afish »

Zamiast \(\displaystyle{ x ^{2}}\) podstaw \(\displaystyle{ t}\) i wylicz tak powstałe równanie (tak samo jak kwadratowe).
adriano19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Pomógł: 6 razy

Dzielenie wielomianu z parametrem

Post autor: adriano19 »

aby wyliczyć ze schematu Hornera musisz wstawić tez 0 jako współczynnik występujący przed x^{3} i x
ODPOWIEDZ