[LO]Szukanie liczby

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Zaker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 15 wrz 2007, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Niedzbórz
Podziękował: 11 razy

[LO]Szukanie liczby

Post autor: Zaker »

Znajdź liczbę której kwadrat jest równy iloczynowi jej sześcianu i liczby o 2 od niej mniejszej
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

[LO]Szukanie liczby

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ a^2=a^3 \left(a-2 \right)\\
a^2=a^4-2a^3 \\
a^2-a^4+2a^3=0 \\
a^2(1-a^2+2a)=0 \\
a^2=0 \vee a^2-2a-1=0 \\
a=0 \\
a= \frac{2-2 \sqrt{2} }{2}=1- \sqrt{2}\\
a=1+ \sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ