wielomian z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

wielomian z parametrem

Post autor: yoana91 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x ^{3}-3x ^{2}+k ^{2} x-4}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in R}\).
a) Wartość wielomianu W dla argumentu równego (-3) wynosi (-94). Wyznacz wartość parametru k.
b) Dla jakich wartośi parametru k reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x-2}\) jest mniejsza od k?


a) z podpunktu a wyszło mi, że \(\displaystyle{ k= \sqrt{3}}\) lub \(\displaystyle{ k=- \sqrt{3}}\)
b) liczę nierówność \(\displaystyle{ W(2)<k}\)
i teraz nie wiem czy za to k trzeba podstawić wynik z podpunktu a) i będą 2 wyniki, czy po prostu liczyć "na literce"

proszę o pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wielomian z parametrem

Post autor: piasek101 »

Liczyć ,,na literce".
ODPOWIEDZ