zapis warunku

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
luna1518
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 12 gru 2009, o 13:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

zapis warunku

Post autor: luna1518 »

Jak zapisać warunek \(\displaystyle{ x_{1}:x_{2}:x_{3}=1:2:3}\) chodzi mi o to jak to trzeba zapisać, bo wiem że nie mogę tak zeby \(\displaystyle{ x_{1}=1}\), muszę to jakoś obliczyć, tylko nie wiem jak.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

zapis warunku

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ x_{2}=2x_{1}\\
x_{3}=3x_{1}}\)
Awatar użytkownika
osa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 lut 2010, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 37 razy

zapis warunku

Post autor: osa »

a może być tak? \(\displaystyle{ 6x_{1}=3x_{2}=2x_{3}}\) a tak serio to spróbuj zastosować wzory viete'a. znajdziesz je na wikipedii.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, o 23:09 przez osa, łącznie zmieniany 1 raz.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

zapis warunku

Post autor: tometomek91 »

osa pisze:a może być tak? \(\displaystyle{ 6x_{1}=3x_{2}=2x{3}}\)
może, to bez znaczenia, ale im mniejsze współczynniki, tym łatwiej
Awatar użytkownika
osa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 lut 2010, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 37 razy

zapis warunku

Post autor: osa »

tyle to ja wiem. ale nie wiem w jakiej formie luna tego potrzebuje
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

zapis warunku

Post autor: tometomek91 »

180131.htm
ODPOWIEDZ