Hej
Zadanie 1. Chciałabym prośic was o pomoc w rozwiązaniu równania.
\(\displaystyle{ x^{5} - 8x^{3} + 16x = 0}\)
Zadanie 2.
Wyznacz wzór funkcji liniowej, której wykresem jest prosta przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ P = ( -1, 2)}\),
\(\displaystyle{ R = (2, 11)}\) Sprawdź dla jakich argumentów wartości tej funkcji są większe od \(\displaystyle{ (-4)}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Rozwiąż równanie i wyznacz wzór
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 12:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: piaseczno
Rozwiąż równanie i wyznacz wzór
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, o 21:58 przez xanowron, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 225
- Rejestracja: 5 lut 2009, o 10:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 22 razy
Rozwiąż równanie i wyznacz wzór
1) \(\displaystyle{ x(x^{4}-8x^{2}+16=0}\) \(\displaystyle{ x=0 \vee x^{4}-8x^{2}+16=0}\) i podstw zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ t=x^{2}}\).
2) \(\displaystyle{ \begin{cases}2=-a+b\\11=2a+b\end{cases}}\) i rozwiąż ten układ i otrzymasz współczynniki a i b, czyli otrzymasz cały wzór.
2) \(\displaystyle{ \begin{cases}2=-a+b\\11=2a+b\end{cases}}\) i rozwiąż ten układ i otrzymasz współczynniki a i b, czyli otrzymasz cały wzór.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 12:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: piaseczno
Rozwiąż równanie i wyznacz wzór
Niestety, ale 1 zadanie mi nie wychodzi
Czy w drugim zadaniu dobrze mi wyszło?
\(\displaystyle{ y = 3x + 5}\)
Czy w drugim zadaniu dobrze mi wyszło?
\(\displaystyle{ y = 3x + 5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 225
- Rejestracja: 5 lut 2009, o 10:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 22 razy
Rozwiąż równanie i wyznacz wzór
w drugim wyszło Ci dobrze.
1) \(\displaystyle{ x^{4}-8x^{2}+16=0 \Rightarrow (x^{2}-4) ^{2}=0}\) czyli \(\displaystyle{ x=2 \vee x=-2}\) i jeszcze x=0.
1) \(\displaystyle{ x^{4}-8x^{2}+16=0 \Rightarrow (x^{2}-4) ^{2}=0}\) czyli \(\displaystyle{ x=2 \vee x=-2}\) i jeszcze x=0.