Wzory Viete'a, dla jakich c i d
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Wzory Viete'a, dla jakich c i d
Dla jakich c i d wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-6x^{2}+cx+d}\) ma trzy pierwiastki spełniające warunek \(\displaystyle{ x_{1}:x_{2}:x_{3}=1:2:3}\) .
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Wzory Viete'a, dla jakich c i d
Wzory Viete'a:
\(\displaystyle{ x _{1} +x _{2} +x _{3} = 6\\
x _{1} *x_{2} +x_{2} *x_{3} +x_{1}*x_{3} = c\\
x_{1} *x_{2} *x_{3} =-d}\)
Do tego treść zadania:
\(\displaystyle{ \frac{x_{1} }{x_{2} } = \frac{1}{2} \\
\frac{x_{1} }{x_{3} } = \frac{1}{3} \\
\frac{x_{2} }{x_{3} } = \frac{2}{3}}\)
Sprowadź pierwsze równanie do dowolnego x przy wykorzystaniu treści zadania, a następnie rozwiąż kolejne równania.
\(\displaystyle{ x _{1} +x _{2} +x _{3} = 6\\
x _{1} *x_{2} +x_{2} *x_{3} +x_{1}*x_{3} = c\\
x_{1} *x_{2} *x_{3} =-d}\)
Do tego treść zadania:
\(\displaystyle{ \frac{x_{1} }{x_{2} } = \frac{1}{2} \\
\frac{x_{1} }{x_{3} } = \frac{1}{3} \\
\frac{x_{2} }{x_{3} } = \frac{2}{3}}\)
Sprowadź pierwsze równanie do dowolnego x przy wykorzystaniu treści zadania, a następnie rozwiąż kolejne równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Wzory Viete'a, dla jakich c i d
Jak mam to zapisać, bo za bardzo nie wiem.Afish pisze:Sprowadź pierwsze równanie do dowolnego x przy wykorzystaniu treści zadania, a następnie rozwiąż kolejne równania.
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Wzory Viete'a, dla jakich c i d
Chodziło mi o to, żeby uzależnić wszystko od jednej niewiadomej Na przykład tak:
Ponieważ \(\displaystyle{ \frac{x_{1} }{x_{2} } = \frac{1}{2}}\), to \(\displaystyle{ x _{1} = \frac{x _{2} }{2}}\). Ponieważ \(\displaystyle{ \frac{x_{2} }{x_{3} } = \frac{2}{3}}\), to \(\displaystyle{ x _{3} = \frac{3}{2} x _{2}}\)
Teraz możesz to wykorzystać w pierwszym równaniu i w ten sposób obliczyć \(\displaystyle{ x _{2}}\). Obliczenie pozostałych \(\displaystyle{ x}\) będzie już banalne, a dalej już pójdzie z górki.
Ponieważ \(\displaystyle{ \frac{x_{1} }{x_{2} } = \frac{1}{2}}\), to \(\displaystyle{ x _{1} = \frac{x _{2} }{2}}\). Ponieważ \(\displaystyle{ \frac{x_{2} }{x_{3} } = \frac{2}{3}}\), to \(\displaystyle{ x _{3} = \frac{3}{2} x _{2}}\)
Teraz możesz to wykorzystać w pierwszym równaniu i w ten sposób obliczyć \(\displaystyle{ x _{2}}\). Obliczenie pozostałych \(\displaystyle{ x}\) będzie już banalne, a dalej już pójdzie z górki.